"If you wanna go fast, go slow!" In het nieuwe inburgeringsstelsel maakt de gemeente samen met de inburgeraar een PIP: een plan op maat, waar onder andere in staat hoe de inburgeraar gaat participeren en welke inburgeringsroute wordt ingezet. Commitment en motivatie van de inburgeraar helpt hem (en de gemeente)…
jan
07
nov
20
In het nieuwe inburgeringsstelsel wordt Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA) vervangen door MAP. De Module Arbeidsmarkt en Participatie. Gemeenten moeten nieuwkomers in de eerste 18 maanden van de inburgering MAP aanbieden. Doel is om de competenties en arbeidskansen van de nieuwkomer inzichtelijk te krijgen. Onderdeel van MAP is daarom…
sep
20
Hoe kunnen gemeenten het mes aan twee kanten laten snijden? Per januari 2021 moet de nieuwe wet inburgering in werking treden, nieuwkomers krijgen dan een maatwerk inburgeringstraject aangeboden, waarbij (arbeids-) participatie centraal staat. De groep nieuwkomers die onder de huidige wet inburgering valt, kan hier helaas geen gebruik van maken.…
sep
02
“Wij helpen gemeenten en hun ketenpartners om nieuwkomers duurzaam naar werk en participatie te begeleiden.” Nederland wordt steeds diverser. Sociale integratie en participatie zijn belangrijk voor een vitale inclusieve samenleving. Door nieuwe wetgeving krijgen gemeenten hier, naast een grotere verantwoordelijkheid, ook een nieuwe kans. Integratie sociaal domein en inburgering De…
okt
12
Een opleiding in het beroepsonderwijs geeft vluchtelingen perspectief op de arbeidsmarkt en op duurzame inburgering, ook minister Koolmees onderkent dit door een “opleidings-route” op te nemen in de nieuwe inburgeringswet. Maar voor vluchtelingen is de weg naar een passende opleiding nogal eens een omweg met hobbels en valkuilen. "Pas als…