Steeds meer gemeenten zien de waarde van een startklas / brugklas om te komen tot een maatwerk PIP. Zo biedt een startklas gemeenten meer tijd om de leerbaarheid en potentie van de inburgeraar goed inzichtelijk te krijgen. De inburgeraar zelf krijgt de ruimte om te onderzoeken welke verwachtingen aan hem als nieuwkomer worden gesteld, de mogelijkheden die er in Nederland zijn, zijn eigen ambities en de mate waarin zijn competenties hierop aansluiten. Alleen op die manier kom je tot een gezamenlijk gedragen PIP. Een inburgeraar die bewust heeft mee mogen denken over het traject van integratie en participatie, is meer gemotiveerd en heeft een duidelijk beeld bij het einddoel.
Onlangs heeft de regering besloten dat activiteiten die in het kader van de brede intake voor het vaststellen van de PIP worden ingezet, meetellen binnen de inburgering. Hiermee is de laatste drempel om een startklas / brugklas in te zetten, genomen.
Maar wat doe je dan in die startklas? Hoe ga je aan de slag met inburgeraars die de Nederlandse taal en wereldbeeld niet eigen zijn? Hoe zorg je dat zij een programma krijgen aangeboden, dat voorbereid op de te nemen keuzes in de PIP en de te volgen leerroute?
Kleurrijker, ITTA UvA en Bas Schuiling Consultancy zijn bezig om materiaal te ontwikkelen dat kan worden ingezet in de brugklas / startklas en in het inburgeringstraject zelf. Met ‘Welkom! – jouw toekomst in Nederland’ hebben begeleiders iets in handen waarmee zij inburgeraars helemaal aan het begin van hun integratieproces kunnen activeren op verschillende thema’s en leefgebieden (bijv. sport, vrijetijdsbesteding, gezondheid, werk, etc.).
We zoeken een beperkt aantal organisaties / gemeenten om het materiaal ‘Welkom! – jouw toekomst in Nederland’ te pilotten. Heeft jouw organisatie / gemeente:
- een groep Arabisch of Tigrinya sprekende kandidaten;
- waarvoor tussen half oktober tot december het pilotmateriaal kan worden ingezet
- en zin om als eerste met dit materiaal aan de slag te gaan?
Comments are closed.